Pemerintah Vietnam Inginkan Rakyat Sumbang Dana Untuk Beli Vaksin COVID-19

Pemerintah Vietnam Inginkan Rakyat Sumbang Dana Untuk Beli Vaksin COVID-19 – HANOI: Vietnam yang sempat dijadikan selaku ilustrasi pada semua bumi atas kejayaannya membatasi penjangkitan COVID- 19, saat ini memohon donasi amal dari rakyatnya buat membeli vaksin ketika beliau terkial- kial membatasi gelombang terkini coronavirus.

Pemerintah Vietnam Inginkan Rakyat Sumbang Dana Untuk Beli Vaksin COVID-19

 Baca Juga : Penyebaran Informasi Salah dan Rumor Negatif Penanganan COVID-19 di India

eco-union – Negeri Asia Tenggara itu terkini memvaksin cuma dekat satu peratus dari penduduknya yang seramai nyaris 100 juta, serta pihak berdaulat terus menjadi bingung kepada jumlah kes jangkitan yang terus menjadi bertambah di negeri itu.

Semenjak minggu kemudian, para masyarakat menyambut alhasil 3 antaran bacaan yang menggesa mereka biar beramal anggaran pada pembelian vaksin COVID- 19, apabila penjawat biasa pula digalak biar mendermakan pendapatan satu hari mereka.

Sesetengah masyarakat yang terasa bingung dengan opini virus itu kepada ekonomi Vietnam- salah satu ekonomi bumi yang menulis perkembangan tahun lalu- memberitahu AFP bahawa mereka membahu upaya buat menampung anggaran.

Seseorang penjawat biasa, Nguyen Tuan Anh, memberitahu AFP bahawa dia beramal dekat AS$50( RM206. 07) menerusi pindahan bank serta biaya lewat SMS kerana vaksin hendak membenarkan ekonomi Vietnam hendak kembali normal serta bisa lalu bertumbuh.

Wilayah- wilayah perindustrian di utara Vietnam yang menaruh kilang- kilang penting semacam Samsung serta Foxconn- terjejas teruk dampak penjangkitan terbaru.

Di menyeluruh Vietnam, berpuluh- puluh ribu masyarakat lenyap mata pencarian, bagi alat tempatan, dengan restoran- restoran terdesak ditutup di hab- hab penting semacam Hanoi serta Bos Ho Chi Minh.

Jumlah kes bertambah lebih 3 kali dobel semenjak April buat mencecah nyaris 9, 000 kes.

Walaupun jumlah itu merupakan kecil bila dibanding dengan sebilangan besar negara- negara Asia Tenggara, kandungan vaksinasi untuk tiap masyarakat di Vietnam merupakan yang sangat kecil di rantau ini, serta antara yang terendah di Asia, bagi perangkaan AFP.- AFP

 Baca Juga : 8 Faktor Lingkungan yang Mempengaruhi Kesehatan

COVID-19: Vietnam saring 1.1 juta penduduk Danang

HANOI: Vietnam hendak melakukan gadang kepada seluruh masyarakat Danang, buntut penjangkitan jangkitan COVID- 19 di bos yang menaruh 1. 1 juta masyarakat itu.

Akhbar, Tuoi Tre, memberi tahu pendekatan itu didapat Kerajaan Vietnam sesudah pihak berdaulat khuatir dengan kandungan penjangkitan jangkitan yang terus menjadi bertambah.

Setakat ini, Departemen Kesihatan Vietnam mengesahkan bahawa 2 kes baharu berhubungan dengan penjangkitan di Danang, apabila 2 lagi merupakan dari kes import.

Lebih 800, 000 orang dikabarkan bertamu ke bos di pantai Vietnam itu semenjak 1 Julai kemudian, justru rekod ketika mengalami kurang lebih 41, 000 orang melawat 3 hospital di bos terbabit yang diketahui tentu selaku punca penjangkitan.

Hab kewangan, bos Ho Chi Minh pula mencatatkan 3 kes setakat ini sesudah gadang dikendalikan kepada 21, 000 dari 32, 000 orang yang memiliki rekod ekspedisi ke Danang semenjak sebagian bulan kemudian.

Sedangkan itu, Hanoi melaksanakan tes layak untuk mengesahkan jangkitan COVID- 19 membabitkan kurang lebih 50, 000 masyarakat yang kembali dari Danang, setakat tadi malam.

Bersumber pada rekod ketika, seramai 72, 275 masyarakat Hanoi memiliki rekod ekspedisi ke Danang, semenjak 8 Julai kemudian.

Vietnam alhasil saat ini memiliki 174 kes baharu COVID- 19 yang kebanyakannya dari Danang, semenjak 25 Julai kemudian buntut bos terbabit merekodkan kes penjangkitan tempatan awal sesudah tempoh 3 bulan.

Populer dengan aktiviti zona pariwisata, Vietnam yang jadi sebahagian dari Asia Tenggara saat ini mencatatkan 590 kes COVID- 19, tercantum 214 kes yang sedang menyambut rawatan serta 3 kematian.